Šarišská galéria si fotografiami pripomína 50 rokov činnosti

14.01.2008 Prešov

Prešov 14. januára (TASR) - Šarišská galéria (ŠG) v Prešove si pripomína výstavou historických fotografií 50 rokov svojej výstavnej a zberateľskej činnosti.
Expozícia, ktorá potrvá do začiatku marca, približuje množstvo aktivít, ktoré toto pracovisko vykonalo v rozvoji kultúrneho života v Prešove. Ako pri vernisáži výstavy vo štvrtok 10. januára povedala jej súčasná riaditeľka Marta Hrebíčková, \"50 rokov galérie pri toľkých zmenách je dosť\". Kultúrna ustanovizeň sa nerodila ľahko, prvé uznesenie príslušných orgánov o jej zriadení pochádza ešte z roku 1954, no prvá verejná výstava v prvom sídle vtedajšej Krajskej galérie v Prešove sa konala koncom novembra 1957.
Pod súčasným názvom ŠG existuje od roku 1991 a po reorganizácii verejnej správy jej zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj. Má štatút krajskej galérie a je metodickým centrom pre galérie v kraji. Počas svojej existencie pripravila takmer 1900 výstav doma i pre partnerov za hranicami a dovedna ich videlo takmer 2,7 milióna ľudí.
Hrebíčková je presvedčená, že na regionálnom charaktere ŠG netreba nič meniť, \"je úplne v poriadku\". Práve v orientácii výstavnej a zbierkovej činnosti na konkrétny región je jej prednosť v súčasnom globalizujúcom sa svete. ŠG má v zbierkach aj diela zakladateľských osobností slovenského výtvarného umenia, ale podstatu zbierkového fondu s vyše 4000 kusmi predstavuje regionálne výtvarné umenie v podobe malieb, grafík, kresieb, plastík, užitého umenia od konca 15. storočia po súčasnosť. \"Má také kvality, že nemáme sa čo hanbiť a aj pre rozvoj cestovného ruchu je veľmi zaujímavé, \" podotkla riaditeľka.
Fotografie na výstave pochádzajú predovšetkým z dielne internej fotografky ŠG Gabriely Kutajovej, ktorá je na tomto poste od roku 1976. Zachytila aj atmosféru vernisáží výstav umelcov, ktorí už sú nebohí. Jedným z najfotografovanejších bol akademický maliar Jozef Bendík, ktorý žil a tvoril v Prešove a bol od začiatku dlhé roky duchovným otcom galérie. Výstava k jeho 80. narodeninám v roku 1983 zaznamenala v histórii galérie najvyššiu návštevnosť, videlo ju bezmála 11.000 ľudí.
 

Vyberte región